Baseboll på TV är död! Leve Baseboll-TV!

För de flesta som vuxit upp utanför USA så sker förmodligen den första kontakten med baseboll via TV och film. Personligen kan jag nostalgiskt se tillbaka på filmer som Major League (Värsta gänget) och The Sandlot, men det mest avgörande var när riktig baseboll började sändas på TV. Minnet kan svika lite här man om jag minns rätt var det i samband med när Filmnet (som senare blev Canal+ och numera Cmore) startade sportsändningar i via kanalen Supersport 1995 som visade baseboll live fler gånger i veckan.

SupoersportPå den tiden kändes det enormt lyxigt att kunna se baseboll live. Det här nöjet blev tyvärr ganska kortlivat. Kanalen Supersport kasserades 1997 och med den försvann tablålagda baseboll. Det skulle dröja till 2003 innan ett alternativ kom till den svenska marknaden i form av ESPN classic (repriskanal) och några år senare även ESPN som sände livesport. 2013 slutade ESPN att sända i Europa, undantaget Irland och Storbritannien. Vid det här laget spelade det kanske inte längre någon större roll. Gillade man baseboll hade man MLB.TV som sänt sedan 2002 och så är läget än idag femton år senare. Det finns i skrivande stund inga kanaler som sänder MLB i Sverige – på gott och ont. Det är synd på så sätt att man inte kan råka zappa in på en kanal som sänder baseboll – en person som är nyfiken på baseboll måste alltså sätta upp sig på ett MLB.TV abonnemang, MEN det är också fantastiskt bra på så sätt att det inte uppstår några intressekonflikter mellan olika TV-bolag och på så vis undviker vi som befinner oss i Sverige (och resten av Europa också för den delen) “blackouts”, dvs sändningar som är spärrade till förmån för lokala TV-kanaler med ensamrätt.mlb_2017

Idag skulle jag vilja påstå att vi befinner oss i en guldålder för baseboll-TV! MLB.TV är kvitt barnsjukdomar och är bättre än någonsin. MiLB.TV (Som MLB.TV men för minor league) blir sakta men säkert bättre, även om det finns en hel del att önska med den tjänsten. Men vad som jag tycker är jätteroligt är att även Europeiska ligor och lag börjar synas.milb_2017

Tyskland är förmodligen det land och den basebolliga som kommit längst här. Via portalen Sportdeutschland.tv som drivs av Deutschen Olympischen Sportbund – Tyska olympiska förbundet kan man idag se matcher från tyska basebolligan live och i efterhand. Undantaget är de matcher (om några?) som sänds på traditionell tv.sportdeutschland

En annan relativt intressant liga som man kan följa online med medioker bild och via Europeiska satellit-tv sändningar i bättre bildkvalité är den Kubanska. Den internationella kanalen Cubavision visar nämligen inte bara propagandistiska såpor och “informationsinslag” om Fidel Castros revolution utan även baseboll. Vissa dagar kan man klockan 19:00 på kvällen gotta sig i Kubansk baseboll hemma i TV-soffan. Sändningarna är reklamfria, men bjuder istället på “Fidel Castro informerar” inslag mellan inningarna. För att ta emot via satellit – vrid din Nordenparabol några centimeter mot öst – det finns ändå inget vettigt på TV efter att ESPN slutade sända.

När det kommer till den svenska ligan har sändningar skett sporadiskt och i regel har det rört sig om slutspelsmatcher. Jag har letat efter sändningar från de nederländska och italienska ligorna, men utan framgång. Om någon vet något mer om sändningar från dessa ligor så är jag tacksam för tips. Under tiden får jag funderas på vilken av de fjorton(!) matcher som går i kväll på MLB.TV som jag ska titta på. DET är ett angenämt problem!

Länkar:

På min önskelista just nu:

  • Ett kombinerat MLB och MiLB abonnemang
  • En pan-europeiskt motsvarighet till MLB.TV
  • En affär som säljer Welch’s grape soda

welchs grape soda

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Europa, Sverige, Världen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s