Thurman Munson

yankees-1977-ring

Jag kompletterade nyligen min samling av Yankees memorabilia med en replika av en New York Yankees 1977 World Series ring. En fin ring på sitt sätt, men inget jag kommer bära offentligt. Att bära en klackring – särskilt en World Series ring kräver rätt person och tillfälle. Helst ska man ha ett stort skägg och helst också en framgångsrik basebollspelare. Därför kommer jag låta ringen pryda min troféhörna tillsammans med bollar och wobbleheads. Graveringen på exemplaret jag fick var Munson efter Thurman Munson. En väldigt framgångsrik Yankeesspelare som hastigt gick bort i en flygolycka 1979. Jag var två år gammal då.
Det är något speciellt med de spelare som under hela tiden av sin karriär endast spelar för ett lag och där ställer sig Thurman Munson tillsammans med Yankeeslegender som Lou Gehrig, Joe DiMaggio och Whitey Ford. Ja, sen får vi inte glömma de senare spelarna som är med i samma grupp – spelare som Derek Jeter och Mariano Rivera.

thurmanmunsonThurman Munson skrev på för Yankees 1969 och spelade i laget fram till sin död 1979. 1970 utsågs han till rookie of the year. 1976 utsågs han till American League MVP och under sin karriär tog han även två World Series segrar med laget (1977 och 1978).
En intressant detalj med Thurman Munson var att han blev ”captain” för laget under sin karriär och var det fram till sin död 1979, men än mer intressant var att man inte haft något kapten för laget sedan 1939 då Lou Gehrig drog sig tillbaka från baseboll. Hur kommer det sig då att man inte hade någon kapten från 1939 till 1969? Efter Lou Gehrigs bortgång i ALS bestämde Yankees dåvarande general manager Joe McCarthy att Yankees inte skulle ha någon kapten och så förblev det alltså fram till 1969 när Thurman Munson utsågs till kapten. Det är därför Yankees bara haft 11 eller möjligtvis 15 kaptener under lagets existensperiod. Att jag skriver 11 eller möjligtvis 15 beror på att man inte är helt överrens kring hur man ska räkna. Yankees blev t.ex inte officiellt Yankees förrän 1913 utan hette New York Highlanders innan dess. Det råder också oklarheter kring huruvida alla kaptener varit officiellt utsedda eller inte. Yankees senaste kapten var Derek Jeter, men sedan han drog sig tillbaka 2014 så står laget utan kapten.

thurman_munson_baseballcard_1974

Ett kännetecken för Munson är hans ganska kraftiga mustasch. Den i sig är ett finurligt drag att precis hålla sig inom gränserna för Yankees strikta policy rörande hårväxt. Ja, Yankees är faktiskt ett av få lag som har en strikt hårpolicy. Dessa instiftades 1973 av, gissa vem? Jo, George Steinbrenner såklart! Reglerna innebär kortfattat att inga spelare får bära skägg, lång polisonger eller hår som är längre än kragen på tröjan. Det finns dock ett undantag – mustasch är OK. Under förra säsongen (2016) gjorde laget en aktion inom ramarna för policyn genom att bära mustasch som är OK. Reglerna rörande hårväxt finns kvar i skrivande stund 2017.

Thurman Munsons nummer 15 är ett av de spelarnummer som är ”retired”. Det kan synas på Yankees stadium bakom center-right field. Hans skåp och spelartröja finns efter att ha flyttas från Baseball Hall of fame i Cooperstown nu också att beskåda på Yanke Stadium.

Thurman Munson avled den 2/8 1979 efter att han kraschat med sin Sessna-jet i samband med en landning på Akron-Canton Airport i Ohio. I artikeln i New York Times från den 3/9 -1979 berättas om hur medpassagerarna, den ena av dem Munsons flyglärare, försökte få ut den skadade och fastklämda Munson från planet, men misslyckas då flygbränsle antänds i samband med att de öppnar dörren till cockpit. Hela planet är snart övertänt och läkare förklarar Munson död på platsen.

Trots den raketkarriär Munson hade finns han inte bland de spelare som upptagits i Baseball Hall of fame i Cooperstown. Försök gjordes redan ett par år efter hans död och försök görs fortfarande, men än så länge är han inte upptagen bland de riktigt stora basebollegenderna. Kanske inte så konstigt då det finns många bra spelare som bör hamna där, men hjärtat slår lite extra för Munson just eftersom han var en Yankee.


Kortdokumentär om Thurman Munson.

Thurman-Munson-career-recor

Källor:
http://m.mlb.com/player/119531/thurman-munson
https://timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1979/08/03/111734901.html?pageNumber=15
https://en.wikipedia.org/wiki/Thurman_Munson
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_York_Yankees_captains
https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Yankees_appearance_policy
http://www.foxsports.com/buzzer/gallery/new-york-yankees-mustaches-050715

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Thurman Munson

  1. olssox skriver:

    Grymt bra! Tack Thomas!

  2. Anwest skriver:

    Mycket bra text Thomas, som vanligt! 🙂
    1969 tror jag inte Steinbrenner ägde laget ännu, tror de köpte loss det från CBS i mitten av 70-talet typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s