Konsten att hitta ett övertag utan att gå över gränsen

Image by Clker-Free-Vector-Images from PixabayI tävlingssporter gäller det alltid att ligga i framkant. Att ha det där lilla extra som de andra lagen saknar. Ett bra lag i baseboll handlar såklart främst om en bra uppställning spelare och coacher. En genomtänk träningsplan och strategi på planen är också viktig. Därefter kommer vi in på det där lilla extra. Det som skiljer kornet från vetet. Det kan vara det som inte är tillåtet, t.ex. doping men det kan också handla om att tweaka inom regelverket.

Att skapa sig en ”edge” mot de andra lagen kan handla om smart användning av speldata i form av Sabermetrics. Boken Moneyball från 2003 av Michael Lewis handlar just om detta och en filmatisering släpptes även 2011. Doping är såklart inte tillåtet, även om vad som räknas som doping ändras.

Nyligen plockade MLB bort naturlig cannabis från listan över otillåtna substanser. Man kan fråga sig vad det gjorde på en dopinglista för sport överhuvudtaget. Jag menar de enda tillfällena som jag kan tänka mig att cannabis möjligen kan användas i prestationshöjande syfte torde vara i korvätartävlingareller möjligtvis sovtävlingar om de sistnämnda ens existerar. Edit: en enkel googling visade att sovtävlingar faktiskt existerar. 

MLB_drug_of_abuse_declaration

När det gäller baseboll och problematiskt bruk av droger så har vi Los Ageles Angels pitcher Tyler Skaggs tragiska bortgång i färskt minne. Under säsongen 2019 gick han bort av en överdos orsakad av opiater i kombination med alkohol. Skaggs blev 27 år. Så tragiskt.

Detta har säkert bidragit till den nya plan från MLB för skademinimering och behandling av de spelare som utvecklat ett problematiskt bruk. I korta drag: behandling istället för avstängning. Baseboll är som många sporter, en sport med ganska mycket skador. Smärtande lår, armar och leder. Tommy John surgeries. Det handlar om att hålla en i sportsammanhang galet lång säsong. Om spelare framöver kan använda sig av medicinsk cannabis framför mer beroendeframkallande opiater för smärtlindring under konvalesensperioder så är det välkommet. I slutet av förra året tillkännagav den amerikanska fotbollsspelaren Calvin Johnson (Detroit Lions) att han använt cannabis efter matcher säsongen 2007. NFL:s spelarunion har också önskat ett liknande regelverk kring detta så vi får se vad som händer där.

Men det kanske mest intressanta som händer innan säsongen drar igång igen är vad som kommer att hända efter Astros sign stealing skandal. Vi börjar med en liten tillbakablick så att alla är med i spelet.

Sign stealing handlar om att se de tecken som catchern signalerar till pitchern och sedan meddela dessa till slagmannen så att han kan veta vilken boll som pitchas men det kan också handlar om tecken ute på planen, t.ex för att signalera om att stjäla baser och liknande. Det här är tillåtet och en del av spelet – så länge det inte blandas in någon mekanisk eller elektronisk utrustning.

Det finns fall rörande sign stealing redan under 1800-talet. År 2001 medgav New York Giants outfielder Monte Irvin, catchern Sal Yvars och pitchern Al Gettel att de under säsongen 1951 använt sig av en kikare (mekanisk eller teknisk utrustning?) för att läsa catcherns tecken och sedan signalera dessa mot bullpen och vidare mot slagman. Det här fallet blev inget ärende för MLB eftersom det uppdagades så sent i efterhand, men vad hade hänt om New York Giants hade vunnit World Series det året? Borde man i så fall stryka vinsten på samma sätt som man gjort när det gällt doping inom friidrott? Hur hårt ska man sätta ner foten från MLB:s sida?

Det senaste fallet rörande sign stealing rör Houston Astros som anklagas för att under säsongen 2017 ha fuskat på detta sätt. I det här fallet fanns också elektronisk utrustning iblandad vilket gör det till ett regelbrott.

astros monitor and garbage can.jpgAstros system för att stjäla tecken bestod av en monitor som matades med en kamerafeed på catchern. Den här monitorn fanns vid ett bord strax bakom Astros bullpen. Vid bordet satt en medarbetare som genom att banka på en stor soptunna bredvid bordet kunde meddela vilken typ av boll som väntades till spelarna på planen. Ljudet från tunnan hörs i klipp från flera matcher och när dessa matcher sats samman blir det tydligt hur fusket fungerade.

Den lösning som användes av Astros byggde på en enkel teknisk lösning med en primitiv avslutning i form av signaler som bankats fram på en soptunna. Jag skulle kunna tänka mig betydlig mer high tech lösningar för sign stealing, t.ex med hjälp av små, dolda mottagare eller smartklockor som med vibrationer skickar meddelande till slagmannen från en medhjälpare på andra sidan planen. Kanske har detta redan skett utan upptäckt?

Inom kort förväntas MLB besluta vilka följder det blir för Houston Astros efter den här skandalen. Kommer det bli tal om avstängningar? draftnackdelar? eller rena bötesbelopp? Många frågor kvarstår inför framtiden: hur ofta har det här hänt utan att uppdagas, hur ser man till att det här inte händer igen och hur försvårar eller stoppar man motståndarlaget från att stjäla tecken?

Radiojournalisten Mike Pesca förslog i ett radioreportage på NPR att man skulle tillåta digital kommunikation på planen mellan catcher och pitcher och jämför med kommunikationssystemet i NFL. Det är en möjlig lösning men jag hade i alla fall saknat de traditionella tecknen och spelet kring dessa om så hade blivit fallet.

Idag är det 41 dagar kvar till den första spring training matchen!

/Thomas

 

Länkar om ni vill läsa vidare på ämnet:

Artikeln på The Athletic om sign stealing av Ken Rosenthal och Evan Drellich: https://theathletic.com/1363451/2019/11/12/the-astros-stole-signs-electronically-in-2017-part-of-a-much-broader-issue-for-major-league-baseball/

Houston Astros sign stealing scandal: https://en.wikipedia.org/wiki/Houston_Astros_sign_stealing_scandal

Kortreportage (3 min) från NPR, ”How To Keep Signals Between Pitchers And Catchers Secret” https://www.npr.org/2019/12/04/784670092/how-to-keep-signals-between-pitchers-and-catchers-secret

Nytimes: M.L.B. Updates Drug Policy to Include Opioid Testing, https://www.nytimes.com/2019/12/12/sports/baseball/mlb-drug-policy-opioids.html

MLB press relase om ändrad dopinglista: https://twitter.com/MLB_PR/status/1205157274676682752

Sabermetrics. https://en.wikipedia.org/wiki/Sabermetrics

Tyler Skaggs: https://en.wikipedia.org/wiki/Tyler_Skaggs

Bleacherreport.com, Calvin Johnson Discusses Rampant Opioid Abuse in NFL; Smoked Pot During Career
https://bleacherreport.com/articles/2854567-calvin-johnson-discusses-rampant-opioid-abuse-in-nfl-smoked-pot-during-career

Artikel på ESPN om hur New York Giants använde en kikare för att stjäla tecken.
https://www.espn.com/classic/s/2001/0201/1054936.html

YouTube, Astros using cameras to steal signs, a breakdown. https://www.youtube.com/watch?v=M2XNW1qHN9w

YouTube, 25 minutes of the Astros illegally stealing signs – 2017 regular season. https://www.youtube.com/watch?v=FUkJeko0QGE

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Detta inlägg publicerades i baseboll och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s