James ”speedball” Creighton

1984 släppte Bruce Springsteen sitt enligt mig iallafall bästa album – Born in the U.S.A. På albumet återfinns bland annat låten Glory Days som handlar om en person som drömmer sig tillbaka till storhetstiden, när han var på topp på alla plan. En ganska deprimerande låt samtidigt som den inger lite hopp i slutet iallafall. I början av texten sjunger Springsteen “I had a friend was a big baseball player back in high school He could throw that speedball by you make you look like a fool boy”. Det är uppenbart att det här är en låt om baseboll men 1984 och även idag så för nog ordet speedball tankarna mot mixen av kokain och heroin snarare än baseboll. Googlingar och sökningar i tidningarnas arkiv gör också gällande att ordet speedball som drogmix är den vanliga användningen av ordet, men om vi tittar längre tillbaka i historien så är kopplingen till baseboll den dominerande. Så vad är då en speedball och varför pitchas det inga speedballs i baseboll idag?

Ja, en speedball är kraftigt förenklat ett äldre uttryck för det som idag kallas för fastball (ett skitsnabbt kast helt enkelt som ligger runt 100 mph, alltså runt 160 km/h). Att som basebollpitcher idag ha olika varianter av fastballs (cutter, splitter, four-seam m.fl) i sitt register ser vi som en självklarhet. Så har det inte alltid varit.

Mannen bakom speedballen var nämligen en man vid namn James eller Jim Creighton och min första kontakt med honom var i en artikel i New York Times som jag läste för ganska många år sedan, men sedan dess har jag inte riktigt kunnat släppa hans livsöde och karriär.

James Creighton spelade baseboll och cricket under en tid då dessa sporter förmodligen hade större likheter än vad de har idag. Creighton spelade för laget Excelsior of Brooklyn och detta under en tid då baseboll helt och hållet var en amatörsport med regler helt olika de vi är vana vid idag. James Creighton revolutionerade sporten genom sitt snabba kast (upp till 85 mph) som enligt vad jag läst mig till ska påminna om de kast vi ser i fastpitch softboll så det finns en ganska stor skillnad mot dagens fastballs, men det ökade radikalt hastigheten på pitchningen och spelet. Efter hans snabba bollar infördes en strike zone i baseboll. Tidigare hade pitchern endast kastat bollar som slagmannen kunde träffa.

jimcreightonJames Creighton (15/4 1841-18/10-1862). Bildkälla: By Dan Moore at en.wikipedia – from the Dead Ball Era webpage at http://www.thedeadballera.com/Photos/CreightonJim_photo.html . Image is public domain.Transferred from en.wikipedia to Commons by SreeBot., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18064153

James Creighton gick bort i ung ålder, bara 21 år gammal. Hans död orsakades av ett brustet organ i samband med ett home run slag under en basebollmatch mot Union of Morrisania. Han dog fyra dagar senare av infektion. Hans död har omgärdats av olika teorier men den rådande uppfattningen idag är att det var just den här matchen som blev hans död. Under min research kring det här inlägget har jag använt mig av bland annat New York Times arkiv TimesMachine och där hittade jag en intressant artikel som helt motsätter sig denna teori. I artikeln återges vad som hänt under National Association of Base Ball Players årsmöte.

nytimes1862

Mr. JONES touchingly alluded to the death of JAMES CREIGHTON, and desired to correct a misstatement which had been promulgated, that he died from the injuries received in a ball match between the Union and Excelsior Clubs, which was not the case, as his death was caused by an injury sustained in a cricket match.” (New York Times 12/12 -1862)

Texten publiceradas den 12 december 1862. I artikeln framgår att ordföranden från Creighton klubb, Mr Jones, önskar att officiellt deklarera att hans död inte orsakats under den basebollmatch som spelats mellan Excelsior of Brooklyn och Union of Morrisania utan i stället under en cricketmatch.

Men varför ville man från basebollhåll svartmåla cricket? Ja, anledningen var förmodligen den att baseboll och cricket vid den här tiden var tämligen jämnstora sporter och man från basebollhåll inte ville riskera dålig PR för en sport under framväxt och professionalisering.

En helt klart intressant spelare och historia. Ett besök på Green-Wood Cemetery i Brooklyn står på min bucket list.

brooklyn-excelsiors-1860

Basebollaget Brooklyn Excelsiors, 1860. Bildkälla: By Unknown – http://www.19cbaseball.com/image-brooklyn-excelsiors-1860.html, PD-US, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20971926


Källor:
http://www.nytimes.com/1862/12/12/news/the-ball-players-convention.html
http://www.green-wood.com/tag/james-creighton/
http://sabr.org/bioproj/person/2d2e5d16
https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Creighton
http://cityroom.blogs.nytimes.com/2012/10/18/in-brooklyn-honoring-a-baseball-pioneer/?_r=0
https://en.wikipedia.org/wiki/Excelsior_of_Brooklyn

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Världen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s