Basebollfilmåret 2016

Det skapas otroliga mängder material på ämnet baseboll. Vi börjar det här inlägget med lite matematik. En basebollsäsong består av 2430 matcher. Om vi dividerar denna summa med antalet dagar på ett år, vanligtvis 365 får vi fram summan 6,657534246575342. Skulle vi se alla matcher som spelas under en säsong så skulle vi alltså behöva se runt 6,6 matcher varje dag under ett helt år och om en match vanligtvis varar runt tre timmar så innebär det att strax under 20 timmar av varje dygn måste ägnas åt baseboll. Alltså en förmodligen omöjlig uppgift. En sökning över litteratur med basebollinnehåll med utgivningsår 2016 på Amazon ger ett minst sagt digert resultat eller vad sägs om en bok om en ny basebollbok om dagen i ett år? Om vi tittar vidare på film och TV-serie som kom ut 2016 så börjar vi komma ner på nivåer som faktiskt är möjliga att plöja igenom. Förra året gavs det ut två stora spelfilmer på temat baseboll och en dokumentär, men det har förmodligen också producerats diverse TV-filmer för Hallmark channel och liknande kanaler som gått mig förbi.

ews_poster2016

Förra årets två stora spelfilmer var Everybody wants some!! (ja, det ska vara två utropstecken i titeln) och The Phenom. Båda utan basebollmatcher i handlingen.

Everybody wants some!! fick jag glädjen att se relativt tidigt efter den amerikanska biopremiären under en atlantflygning, dessvärre hade jag minuterna innan jag upptäckte filmen bland Deltas nöjesutbudet hunnit stoppa i mig en Ambien för att med lätthet kunna sova mig igenom flighten och ställa om tidsmässigt, men med resultatet att jag vid landning endast hade vaga minnen av att ens ha sett något under flygningen, men tillräckligt mycket för att komma ihåg titeln och därefter se om den. Flyganekdot.

Everybody wants some!! (2016)

Den här filmen är skriven och regisserad av Richard Linklater som kanske mest är känd för filmen Dazed and confused (1993) om ungdomar på sent 1970-tal. Dazed and Confused har ingenting med baseboll att göra, men den är ett filmiskt mästerverk och bör ses. Richard Linklater är även personen bakom Boyhood (2014) som han lät spela in under hela tolv(!) år och som handlar om att växa upp.

Everybody wants some!! handlar iallafall om basebollspelare på college, att vara ung på väg mot vuxenlivet, deras relationer och lite baseboll. Everybody wants some!! skulle man kunna som en spin off på Dazed and confused. Det här utspelas under tidigt 1980-talet och handlar likt Boyhood också om att växa upp, att ta steget in i vuxenvärlden på olika sätt. Sammanfattningsvis är Everybody wants some!! en rolig och gripande film. Soundtracket är välvalt. Omdöme: 7 av 10.

the_phenom2016

The Phenom (2016)

Den andra filmen som kom ut förra året var The Phenom som handlar om en ung major league pitcher som får problem med pitchningen och nerverna på kullen och blir nedskickad till minor league där han får terapisessioner av en sportterapeut spelad av Paul Giamatti. Samtidigt försöker han också hantera en problematisk relation med sin far. Jag har en kluven inställning till den här filmen. Jag gillar att den tar sig an de mentala aspekterna av sporten, men jag tycker samtidigt att man mest skrapar lite på ytan och allt detta med ett oklart slut. Skådespelarinsatserna växlar mellan äkta, amatörmässiga och överspel. Paul Giamatti känns inte trovärdig som sportpsykolog även om han har utseendet att spela psykolog. Det känns ständigt som om han spelar över. Hans motspelare, Johnny Simmons spelar samtidigt ganska så nedtonat och osäkert och jag är fortfarande inte riktigt säker på om tanken var att han skulle visa sig kuvad av fadern eller om det rörde sig om en någon form av osäker Dogme 95 realistisk rollprestation. Ethan Hawke som spelar fadern är den enda som gör ett bra jobb i den här filmen. Hans karaktär känns äkta, en riktigt skitstövel, men äkta. Som helhet tycket jag inte den här filmen är väl genomförd och den känns definitivt inte färdig. Jag har inget mot öppna slut, men det här är inte ens ett slut. Om det här manuset hade omarbetats ett par gånger hade det kunnat bli något riktigt bra av det för det är ett angeläget och intressant ämne som behöver behandlas. Tyvärr blev det inte så lyckat den här gången. Omdöme: 5 av 10.

På min att se lista återfinns sportdokumentären Fastball, berättad av Kevin Kostner som för övrigt spelat i minst tre basebollfilmer så vitt jag kan minnas (Bull Durham, Field of dreams, For love of the game). Räcker inte detta för att fylla basebollhungern så ta en titt på den här listan med över 100 basebollfilmer!

Jag har säkert missat en massa bra se- och läsbart det här året. Kom gärna med tips! Två månader till spring training. Det är härligt när de berättar när spelarna ska inställa sig på plats! Det inger hopp!

/Thomas

 

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Basebollfilmåret 2016

  1. olssox skriver:

    Toppeninlägg, Thomas!

    Jag verkligen älskade Everybody Wants Some, ville fortsätta att lära känna karaktärerna när filmen väl var slut 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s