Baseboll och musik (jag doppar tårna i ny och gammal basebollmusik)

Den senaste tiden har jag lyssnat en del på James Taylor och hans senaste album Before this world (Spotify) som släpptes i maj i år. En av låtarna på albumet är Angels of Fenway (Spotify) som handlar om farmor som föddes 1918, samma år som Boston Red Sox vann World Series och som går bort 2004 samma år som Boston Red Sox åter igen tar hem World Series. Hela låten är en hyllning till Red Sox och pratar man Red Sox så går det inte att låta bli att prata Yankees. Taylor sjunger om hur Babe Ruth såldes till Yankees, hur Yankees spenderar två gånger mer pengar på spelare än de andra lagen i ligan och han benämner även laget ”the Bronx machine” som om Yankees vore en själlös kolloss eller maskin. Jag älskar mitt Yankees, men jag älskar även den här låten. Det är så mycket känslor och kärlek till ett lag som uttrycks här och det högaktar jag. Jag den här låten är ett bra exempel på den kärlek man kan ha till en sport.

Baseboll är speciellt då det förmodligen är den sport som satt flesta avtryck i populärkultur på olika sätt. Vi läser baseboll, vi ser baseboll, vi hör baseboll, vi bär baseboll. Det har till och med gått så långt att vissa låtar som egentligen saknar basebollrelaterat innehåll ändå har kommit att förknippas med baseboll eftersom de under lång tid spelats i basebollrelaterade sammanhang. Jag tänker på låtar som Neil Diamonds Sweet Caroline (Spotify) som främst förknippas med Boston Red Sox, men som även spelas på arenor som inte är kopplade till det laget.

En annan är The Outfield och deras låt Your Love (Spotify) som handlar om en kille vars flickvän åkt iväg och nu ska passa på att vara otrogen. Den låten används både som walk up sång åt flera spelare, men spelas också mellan inningarna hos flera lag. Minor league laget Brooklyn Cyclones (kopplat till New York Mets) använder t.ex. båda dessa låtar.
Om man besöker National Baseball hall of Fame i Cooperstown (jag har skrivit ett annat inlägg om det Blogginlägg om National Baseball Hall of Fame i Cooperstown) så finner man där en hel avdelning enbart tillägnad basebollfilm. Varje år släpps nya filmer om baseboll. Om man vill börja beta av några av dem så är den här listan ganska bra: http://www.imdb.com/list/ls005786732/

De senaste tre åren har jag spenderat en del av somrarna i södra Bronx. Här är kärleken till Robinson Cano stor. Han har liksom många Bronxiter sina rötter i Dominikanska republiken och när han efter att ha spelat i princip hela sina karriär från Yankees minor league lag (bland annat Staten Island Yankees) upp till stora Yankees och byter till Seattle mariners blir fansen såklart upprörda, men också delade. Såklart är besvikelsen stor, men samtidigt finns en stolthet över att någon från Bronx, någon med rötter i Dominikanska republiken tagit sig så långt. Tidigare i sommar släppte gruppen Messiah en låt som handlar om honom. Messiah – Robinson Cano (Spotify)

Som allt annat i världen och livet är det inte så lätt som att dela in världen i vitt och svart utan snarare rör vi oss i en stor bred gråzon. Jag är såklart kluven till Canó, men jag väljer att minnas de fantastiska insatser han gjort under sina år med Yankees. Han kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.

Vilken är din favortlåt med kopplig till baseboll?

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Baseboll och musik (jag doppar tårna i ny och gammal basebollmusik)

 1. olssox skriver:

  Finns så mycket. ”Willy Mays is up at bat” av Chuck Prophet och ”Loud Up the Bases” av Whiskey Falls är härliga låtar. Jag älskar känslan i ”My Oh My” av Macklemore även om det inte är mitt lag det gäller.

  För White Sox finns det inte så mycket, men jag tycker bra om Hip-Hop så ”White Sox Fitted” av Young General gör mig totalglad 🙂

 2. Martin skriver:

  Lyssnar inte speciellt mycket på basebollåtar men ”Centerfield” gör är en låt som gör mig glad, särskilt på vintern så det är nog min favorit 🙂

 3. Grym text som vanligt, Thomas!

  Det är ju egentligen helt sinnessjukt, men trots mina Yankees-sympatier älskar jag Tessie med Dropkick Murphys. Den var med som soundtrack i PC-spelet MVP 2005 och då visste jag inte att den handlade om min framtida ärkerival Red Sox.

  Jag är verkligen ingen musikkonnässör så jag kan inte så mycket om musik med basebollanknytning, men jag gillar raderna ”Where have you gone Joe DiMaggio” och ”Jolting Joe has left and gone away” i Mrs. Robinson med Simon & Garfunkel. Paul Simon sjöng den ruggigt stämningsfullt på Yankee Stadium efter att DiMaggio gått bort (finns på Youtube).
  Finns en liten historia kring mötet mellan DiMaggio och Paul Simon om textraderna här:
  http://destinyland.net/Joe_DiMaggio_vs_Paul_Simon_and_Garfunkel.htm

  • Thomas skriver:

   Dropkick Murphys sång hade helt gått mig förbi. Den ska jag lyssna in mig på någon gång när jag satt i mig lagom mycket öl, helst på en halvsunkig bar (Jag lyssnar aldrig på Dropkick Murphys nykter, gör någon?) 🙂

   Klippet med Paul Simon hittade jag här: https://www.youtube.com/watch?v=07b-WtWT2BA
   Det var roligt att se Joe Torre och Yogi Berrra och dessutom i färgsvag, suddig NTSC kvalitét som man nu nästan ser tillbaka på med viss nostalgi då det var där och under dessa förhållanden basebollintresset en gång väcktes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s