Kulturkrock på basebollarenan

De senaste åren har jag med familj tillbringat en del av somrarna i New York. Nästan varje år har vi dessutom haft vänner och släktingar från Sverige som semestrat i staden samtidigt och då har det också hamnat på vårt bord att erbjuda liten sightseeing, ge förslag på bra restauranger, shopping också baseboll. De flesta som besökt oss under åren har ingen eller ytterst liten kunskap om baseboll och vi har så klart tagit med dem på baseboll, av förklarliga anledningar oftast på Yankee stadium, men även på andra arenor och divisioner och varje gång har det varit en sak som besökarna reagerar på.

Gissning någon?

Det är alltså inte den stränga säkerheten som är så nära flygplatssäkerhet man kan komma. Väskor ska gås igenom, kepsar inspekteras och vattenflaskor ska kastas. Fast det är klart har man nyligen ankommit och gått igenom två flygplatser med tillhörande säkerhetskontroller är man kanske lite luttrad. Det är inte heller det faktum att man konsekvent tvingas att visa ID när man ska köpa öl, trots att man uppenbart är över 21. Nej, det som våra vänner reagerat på (och jag också förstå gången jag var på basebollmatch i USA) är vad besökarna gör med sina sopor, eller snarare inte gör med dem – man slänger nämligen allt på marken. Verkligen allt. Ingen har en tanke på att ta med sig soporna till en papperskorg, trots att det i regel finns gott om sådana. Ingen behöver å andra sidan ta med sig skräpet, det finns gott om personal som tar upp det efter matchen.

Det är intressant hur snabbt man anpassar sig. Gå på en match och på nästa kommer du göra precis likadant själv. Dessa typer av skillnader i vad man bör/får/förväntas göra blir som mest uppenbara när man exponeras för dem första gången som i somras när jag framför ögonen på förfärade vänner från Sverige (deras första basebollmatch och besök i USA) tömde en tredjedels souvenirhjälm med popcorn rakt ner på marken vid fötterna. Smått förfärade miner och ett frågande “Vad gör du?!”. Vadå? Undrade jag förvånat och fortsatte att stoppa ner dotterns souvenirhjälm i min väska. När jag förstod att det var min nedskräpning och det faktum att jag inte hade några som helst planer på att gå och slänga något av det andra skräpet vid min plats bad jag mina vänner titta sig omkring och det var då i slutet av åttonde inningen som de såg allt skräp. Överallt. Jordnötsskal. Tomma ölmuggar. Kladdiga nachostalrikar. Förfäran och kulturkrock. Yankees vann matchen och våra vänner som var på match första gången tyckte det var en fantastiskt upplevelse*! (*Sporten alltså, inte nedskräpningen)

littering_yankee_stadium

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees, Sverige, Världen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kulturkrock på basebollarenan

  1. Kul iakttagelse Thomas! Jag har själv faktiskt inte tänkt på det på de matcher jag varit på, men jag har sett de flesta av mina matcher på västkusten och bara en i New York – kanske är det en östkustföreteelse?

  2. Martin skriver:

    Intressant.
    Minns att när jag var på The Trop tyckte jag det var raka motsatsen. Inget skräp på bänkraderna och inte ens något tuggummi på marken som det är i SHL/Fotbollsallsvenskan.
    Tveksamt om det bara beror på att det är färre åskådare utan kan variera från stad till stad också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s