Baseboll som uppvisningssport under sommar-OS 1936 i Berlin

2013-12-19 11.01.44

För några veckor sedan kom en arbetskamrat och visade upp ett Ebay-köp som han gjort. En biljett till uppvisningsmatchen av baseboll i Berlin 1936 och det var då jag började undersöka saken lite närmre.

OS i Berlin 1936 var av det arrangerande värdlandet naziregim tänkt som ett propagandajippo. Riktigt så blev det väl aldrig. Iallafall inte utåt även om de här spelen vid den tiden var det som hade flest deltagande nationer. Men tyska idrottare med judisk eller romska förfäder förbjöds att delta i spelen vilket innebar att Tysklands möjligheter till att ställa upp mer flera av sina bästa idrottare försvann. När sedan svarta och judiska idrottare från andra nationer tog hem en hel del medaljer var det helt enkelt inte roligt längre. Hitler var måttligt road.

Berlin_1936_olympiaden

Den här sammanfattningen har nog med det mesta som gemene man tänker på när man nämner OS 1936. Vad de flesta inte vet om spelen 1936 var att baseboll var uppvisningssport! Visserligen tillsammans med tre andra sporter som jag givetvis kommer att gå igenom här innan jag återkommer till baseboll av den enkla anledningen att vissa av de sporterna är så hysteriskt festliga. För vad sägs om konst!? Alltså tävlan i att måla tavlor, göra skulpturer eller annat med idrottstema(!). Segelflyg – Om någon vet hur man tävlar i det så kommentera. Wushu – en kinesisk kampsport. Och då slutligen baseboll.

1936OlympicsDugout_US_Olympics

Matchen spelades den 12/8 1936 på Olympiastadion i Berlin som med sina 90 000 platser var helt utsåld. Senast baseboll var uppvisningssport i en olympiad var 24 år tidigare – 1912 under sommar OS i Stockholm. Matchen i Berlin 1936 gick mellan lagen ”World Champions” och ”U.S Olympics.”. Den ursprungliga tanken var att matchen skulle spelas mellan Japan och USA, men det rann ut i sanden och det blev istället två lag bestående av amerikaner. Eftersom den ordinarie säsongen ägde rum hemma i USA så var inte de bästa spelarna med i Berlin. Även domarna var från USA, bortsett från två base umpires som var från Japan respektive Tyskland. World Champions vann matchen med resultatet 6-5.

Mannen som låg bakom uppvisningsmatchen var Les Mann som även var umpire under den här matchen. Leslie Mann var en ivrig supporter av att få in baseboll som permanent OS gren och han hade hoppats på att få in baseboll som uppvisningsmatch redan under OS i Los Angeles 1932 men då valde arrangörerna istället fotball och lacrosse. Mann hade spelat 16 säsonger i major och minor league för många lag. Hans sista match innan han lät pensionera sig var efter säsongen 1928.

Leslie Mann

Leslie Mann

Lite festliga fakta om OS 1936 och baseboll:

  • Dow Wilsson, shortstop för World Champions försökte småprata med Adolf Hitler utan att känna till Hitlers ideologi. Det samtalet hade varit intressant att höra.
  • Carson Thompson, pitcher, för World Champions kunde tyska och fick träffa Eva Braun som fått rättigheterna till att göra en dokumentär om spelen. Thompson förklarade baseboll för henne.
  • Enligt uppgift fördömde biskopen i Liverpool sporten baseboll samma år. Han menade att sporten inte var något för ”sunda individer”eller ens för syndare. Han menade att publikens direkta och ibland måttligt vänliga tillrop till spelarna  skulle smitta av sig till publiken på brittiska fotbollsmatcher, men biskopens kritik tonades ner senare samma år. (Källa: Elias, Robert (2010). The Empire Strikes Out)

World Champions

Wilson, SS
Eddowes, 3B
McNeese, 2B
Hibbard, CF
Amen, 1B
Livermore, C
Downey, RF
Myers, RF
Goldberg, LF
Sayles, P
Thompson, P

U. S. Olympics
Galvin, CF
Carlsten, SS
Shaw, 1B
Mallatratt, 2B
Fore, LF
Keegan, 3B
Hanna, RF
Wagnon, C
Heringer, P
Simons, P

Källor: http://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_at_the_1936_Summer_Olympics
http://www.baseball-reference.com/bullpen/1936_Olympics#U._S._Olympics_Lineup
http://www.baseball-reference.com/bullpen/Dow_Wilson
http://www.baseball-reference.com/bullpen/Carson_Thompson
Cava, Pete. Baseball in the olympics (1991). http://library.la84.org/SportsLibrary/JOH/JOHv1n1/JOHv1n1e.pdf
Elias, Robert (2010). The Empire Strikes Out: How Baseball Sold U.S. Foreign Policy and Promoted the american way abroad.

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Europa, Sverige, Världen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s