Historisk tillbakablick 1957: New York Yankees, Brooklyn Dodgers, New York Giants

En gång i tiden fanns det tre New York lag i högsta ligan. Det var New York Yankees, New York Giants och Brooklyn Dodgers. De två senare lagen flyttade efter säsongen 1957 till San Francisco respektive Los Angeles .

Brooklyn Dodgers
Men varför flyttades lagen? Ja, när det gäller Brooklyn Dodgers så spelade man på gamla Ebbets Field. Ebbets Field var med sin kapacitet på 32 000 platser och Dodgers framgångar vid den här tiden ständigt utsåld. Man behövde alltså en större och bättre arena.

Den nya majoritetsägaren i Dodgers från 1950, Walter O’Malley ville bygga en ny modern arena men stadsplanerare och politiker ville inte tillmötesgå de kriterier för ett arenabygge som Malley krävde. För att pressa politikerna valde Malley slutligen att under säsongen 1956 förlägga vissa matcher till Roosevelt Stadium i New Jersey. Politikerna såg denna handling som ett tomt hot. Samtidigt ville staden Los Angeles ha till sig ett lag. Malley satte sig i förhandlingar med Los Angeles stad och de kom överens om att tillåta bygget av en arena i Los Angeles med de krav som Malley hade.

När New Yorks borgmästare Robert F. Wagner, Jr fick reda på då långt framskridna planerna försökte han och stadsplaneraren hitta en lösning för att behålla laget i NYC. Man erbjöd då Dodgers mark i Flushing Meadows-Corona Park i Queens där världsutställningen ägt rum, men man kunde inte komma överens om villkoren för bland annat ägande och Malley valde därför att flytta laget.

Ebbets_citifield

Bild: New York Mets Citifield är inspirerad av gamla Ebbets field (Brooklyn Dodgers arena). Bilden till vänster är från 1913 och den till höger från 2011.

New York Giants
New York Giants spelade på gamla Polo Grounds som visserligen kunde ta in 55 000 personer men publiken svek och arenan var gammal och behövde bytas ut. Det gick inget vidare för Giants. Mediokra prestationer på planen och en svag ekonomi gjorde klubben öppen för förslag. Laget blev kontaktat av San Franciscos borgmästare George Christopher som ville ha ett lag till staden. Från Giants sida hoppades man på en välbehövlig nystart i Kalifornien.

Kraven för flytt från östkust till västkust från MLB var dock att alla de andra lagen skulle godkänna flytten samt att både Brooklyn Dodgers med Walter O’Malley i spetsen och New York Giants skulle flytta samtidigt och så blev det. Säsongen 1957 var den sista som spelades av Dodgers respektive Giants i New York.

Fans demonstrerar mot flytten av New York Giants till Los Angeles 1957

Fans demonstrerar mot flytten av New York Giants till Los Angeles 1957

Bild: Fans protesterar mot flytten av New York Giants utanför klubbhuset på gamla Polo Grounds efter säsongens sista match den 29/9 1957.

New York Mets bildades 1962 och har ärvt typsnitt samt färgsättning från laguniformerna hos Dodgers respektive Giants. Idag ligger New York Mets Citifield ungefär 1 km nordväst om Flushing Meadows-Corona Park där Brooklyn Dodgers blev erbjudna att bygga ny arena.

New York Mets Citifield

Läs mer om basebollhistorik: Säsongen 1955. https://yankeesbloggen.wordpress.com/2011/07/29/historisk-tillbakablick-jackie-robinson-yogi-berra-world-series-1955/

Även New York Yankees har genomgått en flytt. Nämligen då man nästan direkt efter grundandet i Baltimore flyttade till New York och blev New York Highlanders. Namnet New York Yankees antogs först 1913.

New York lagen baseboll
Grafik: Historisk överblick av New York lagen

Källor: http://www.history.com/this-day-in-history/baseball-owners-allow-dodgers-and-giants-to-move
http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles_Dodgers
http://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_Giants
http://www.huffingtonpost.com/2012/09/14/orioles-yankees-rivalry-al-east-race_n_1864794.html?utm_hp_ref=sports

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s