Historisk tillbakablick: The pine tar incident

Den 24: e juli 1983 spelades den match mellan New York Yankees och Kansas City Royals på Yankee Stadium som senare kommit att kallas för “the pine tar game”. I den här matchen har nämligen den ryssolja som spelarna smörjer in sina slägträn med för att få bättre grepp en central roll.

 Klicka på bilden för kortare video från matchen (1:21)

24/7 1983, Kansas City Royals @ New York Yankees, Yankee Stadium, Bronx, New York City
Det är toppen av den nionde inningen. Royals har hamnat efter med ett poäng och det står  3-4. Ledning Yankees. En Royalsspelare befinner sig ute på första bas. George Brett ställer sig i batters box. Han får en perfekt träff som för bollen upp i läktaren bakom right field. En two run home run! Brett, lagkamrater och fans blir så klart överlyckliga. Är matchen över nu? Brett går och sätter sig i dug out och han känner sig sannolikt väldigt nöjd.

Men nu pockar Yankees lagledare Billy Martin på umpire Tim McClelland’s uppmärksamhet. Vad Martin lagt märke till är att Brett verkar ha strukit på väl mycket ryssolja på sitt slagträ. Det får man inte.

Hur mycket ryssolja som får appliceras på slagträt definieras i regelboken och ordagrant står det så här (regel 1.10b):

”the bat handle, for not more than 18 inches from the end, may be covered or treated with any material or substance to improve the grip. Any such material or substance, which extends past the 18-inch limitation, shall cause the bat to be removed from the game.”

Klicka på bilden för längre video från matchen (4:21)

Vid inspektion av slagträt kommer umpire Tim McClelland fram till att Brett’s slagträ varit bestruket 19-20 tum. Slagträt hade alltså försetts med mer ryssolja än tillåtet.

Efter att McClelland och de andra domarna konfererat kommer de fram till att döma Brett som “out”, dvs hans slag som resulterade i en two run home run döms bort. Royals tillfälliga 5-4 ledning är tillbaka på 3-4 och Royalsförlust. Gissa om Brett blir upprörd. Han rusar ut på planen och attackerar både umpire McClelland och Yankees lagledare Billy Martin innan han förs ut från planen.

Matchen slutade med resultatet 3-4 och vinst till Yankees men Royals lagledare Dick Howser lämnade in en klagan till förbundet som i sin tur bestämde att matchen skulle spelas klart på ett senare datum från spelet då George Brett skulle ha slagit. Matchen spelades klart tre veckor senare. Den matchen varade i tolv minuter(!).

Vad hände med slagträt?
Men vad hände då med slagträt? Efter att domarna mätt den bestrukna längden på slagträt mot bredden på home plate (=17 tum) och meddelat att Brett är ”out” utbryter tumult. Då tar  lagkamraten Gaylord Perry slagträt från umpiren som håller i det och försöker gömma det. I videon ovan ser man hur Royals spelare rusar ned i gången till dug out med slagträt, med säkerhetspersonalen hack i häl. Trots försöket att gömma slagträt för ytterligare och mer formell inspektion beslagtogs slagträt slutligen. Men så småningom hamnade det  åter hos George Brett som tydligen använde det under en rad matcher innan Gaylord Perry påpekade att det var ett historiskt och mycket värdefullt slagträ som skulle vara värdelöst om det var trasigt. George Brett sålde då slagträt för $25 000 till samlaren Barry Halper, men insåg snart att slagträt i stället hörde hemma i National baseball hall of fame i Cooperstown. Brett köpte då tillbaka slagträt för samma summa som han sålt det för att donerade det till Baseball hall of fame och där finns det än idag.

Slagträt som användes av George Brett. Foto: Dave Hogg (CC-BY-2.0)

Slagträt som användes av George Brett. Foto: Dave Hogg (CC-BY-2.0)

Källor:
http://mlb.mlb.com/video/play.jsp?content_id=3187141&c_id=mlb

http://mlb.mlb.com/video/play.jsp?content_id=3180386

http://www.baseball-almanac.com/boxscore/07241983.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_Tar_Incident

http://en.wikipedia.org/wiki/Gaylord_Perry

http://bats.blogs.nytimes.com/2008/07/24/what-ever-happened-to-bretts-pine-tar-bat/


Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Historisk tillbakablick: The pine tar incident

  1. Andreas Svensson skriver:

    En kul extra detalj är att Billy Martin bl.a. satte Don Mattingly på andra bas när matcher återupptogs för att visa sitt missnöje med beslutet att spela om delar av matchen! Om det inte har hänt sedan dess så är det senast en vänsterhänt spelare spelade andra bas i ML!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s