Q & A – Läsarnas frågor om baseboll

När jag tittade igenom de sökningar som lett besökarna till min blogg hittade jag en hel del frågor. En del mer frekventa än andra. Jag tänkte passa på att försöka svara på några av dem i det här inlägget.

1. Hur länge varar en basebollmatch?
Inom baseboll finns ingen bestämd matchtid som i fotboll eller ishockey men en basebollmatch varar i snitt runt tre timmar. En match består av nio innings. En inning består av att både lagen ska ha slagit. Efter tre utslagna spelare blir innelag utelag. Om en basebollmatch är oavgjord efter nio innings lägger man till innings tills dess att ett lag vunnit. Vid sådana tillfällen kan en match såklart vara betydligt längre.

2. Kan en match vara flera dagar?
En basebollmatch varar inte i flera dagar. Däremot kan en viss matchtyp inom sporten cricket sträcka sig över flera dagar.

3. Hur länge varade världens längsta basebollmatch?
Den längsta basebollmatchen som någonsin spelats spelades i minor league som är divisionen under major league. Den varade i åtta timmar och 25 minuter och spelades under hela 33 innings. Matchen spelades mellan Pawtucket Red Sox och Rochester Red Wings.

4. Kan man se baseboll på tv i Sverige?
Ja. Det finns goda möjligheter att se amerikansk baseboll på svensk tv. Tv-kanalen ESPN America sänder under säsongen (april-oktober) matcher från Major League nästan dagligen. Det går också att abonnera på streamingtjänsten MLB.TV Det kostar runt $130 eller runt 800 kr per säsong inklusive vårträning och slutspel. MLB.TV ger tillgång till samtliga matcher i MLB live och i efterhand. Matcherna kan ses på dator eller via appen MLB at bat till de flesta telefoner, surfplattor, mediaspelare, smart TV och spelkonsoler. När det gäller svensk baseboll är det sämre. Svensk TV är mycket dålig på att visa svenska basebollmatcher. Baseboll visas i princip enbart i samband med vissa landskamper och då oftast på Eurosport eller Viasat Sport.

5. Vad heter låten som spelas i samband med basebollmatcher?
Det finns flera låtar. Innan matchen börjar sjunger eller spelas den amerikanska nationalsången ”Star-spangled banner”, förutsatt såklart att matchen spelas i USA. Den låt som blivit kännetecknet för baseboll är däremot ”Take me out to the ball game” som spelas i pausen i sjunde inningen. Då ställer publiken sig upp och sjunger med. Vid matcher i USA spelas eller sjungs sedan 9/11 attackerna ”God Bless America”. Dock enbart på vissa arenor och/eller i samband med olika nationella högtider.

6. Var kan man köpa basebollutrustning?
Sportaffärerna i Sverige är i regel dåliga på att saluföra utrustning. Under sommarhalvåret säljer en del affärer slagträn, bollar och handskar. Under ett stopp vid Gekås i Ullared förra sommaren upptäckte jag att de hade en hel del utrustning. Handskarna som säljs där samt i de flesta sportbutiker är tyvärr av syntetmaterial och det håller inte särskilt länge. Är du ute efter utrustning av god kvalité (handskar i äkta läder) är det bättre att besöka en onlinehandel. Då får du bra utrustning som är skön och håller länge om den vårdas rätt. Se länkarna till höger på huvudsidan. Jag kan tillägga att nederländska Forelle har blivit en personlig favorit. De säljer bra utrustning till bra priser och har en trevlig kundtjänst som snabbt svarar på frågor. Går man ihop några på en beställning så är frakten på €12 inte så farlig.

7. Var kan man köpa basebollkläder/Yankeeskläder/ Fan wear?
En del jackor och tröjor kan man hitta hos de stora svenska sportkedjorna annars får man gå online. Några onlineshoppar med stort utbud är Amazon.co.uk och Footballfanatics.com. Fördelen med brittiska Amazon är att du slipper tullavgifter som man kan drabbas av på varor från USA.

8. Var köper man biljetter till matcher på Yankee Stadium?
Det går att köpa biljetter på plats vid Yankee Stadium, men det kan bli ganska dyrt och i samband med vissa matcher kan det vara mer eller mindre utsålt. Bäst är att köpa biljetter online via StubHub eller Ticketmaster. Det finns även en Stubhubapp som är väldigt bra. Biljetterna skriver man i regel själv ut hemma. Behöver du skriva ut dina biljetter i New York City så kan du göra det på t.ex FedEx Office eller The UPS store.

9. Hur gammal är den äldsta basebollspelaren?
Satchel Page (1906-1982) är den som spelat längst inom baseboll. Han spelade i olika ligor från 1926 till 1966 tills han var 59 år gammal. En mer aktuell spelare är Jamie Moyer (spelade senast för Colorado Rockies) som under säsongen 2012 var 49 år gammal. Han tillhör i skrivande stund inget lag och vi får se om han kommer spela under säsongen 2013.

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Q & A – Läsarnas frågor om baseboll

  1. Magnus Carlson skriver:

    Kanalen Espn America har inte funnits på många år, den är nedlagd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s