Filmtips: Catching Hell

Läktarkulturen inom baseboll skiljer sig väsentligt mot t.ex. europeisk fotboll. Inom baseboll är det ytterst sällan som stämningen blir hätskt, hotsam eller våldsam. Steve Bartman incidenten 2003 är däremot ett otrevligt undantag där en person i publiken får stå som syndabock för ett lags misslyckande.

I dokumentären Catchin Hell från ESPN behandlas två händelser vars huvudpersoner fått stå som syndabockar inom baseboll. Den ena är Red Sox first baseman Bill Buckner som under ledning tappar bollen i World Series mot New York Mets 1986. Mets vann World Series. Den andra personen är ett fan till Chicago Cubs – Steve Bartman. I sjätte matchen i NLCS mellan Chicago Cubs och Florida Marlins gjorde Steve Bartman som alla andra. Han sträckte sig instinktivt efter bollen när den kom emot honom där han satt i sektion 4, rad 8, plats 113. Bollen studsar på Bartmans hand och studsar vidare upp i publiken. Kvar sitter Bartman, som nog inte riktigt förtstått vad somt hänt. Nere på planen står en ilsken Chicago Cuibs outfielder – Moisés Alou och sliter av sig sin plockhandske och slänger den på planen. Tv-kamerorna zoomar in på Bartman. Allting om och om igen i slowmotion. Folk börjar bua och kasta mat och dryck på Bartman. Han förs under vaktbeskydd bort från arenan. Dokumentären handlar alltså om dessa syndabockar om varför de blev just syndabockar. Vem var felet? Vilket ansvar hade media? Spelarna? Publiken?

Platsen där Steve Bartman satt. Foto:  Cubfanwooss (Public domain)

Platsen där Steve Bartman satt. Foto: Cubfanwooss (public domain)

Bartman har sedan dess levt undangömd och har inte velat kommentera händelsen . I populärkultur har det skämtats friskt om händelsen. Det skämtades i Saturday Night Live, i Family Guy och 2003 blev året då folk klädde ut sig till Bartman på Halloween.

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Världen och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Filmtips: Catching Hell

  1. Jag tyckte att Catchin Hell var ok, men samtidigt uddlös då man inte lyckades övertala Bartman om att ställa upp. Blåst på konfekten på något sätt.

  2. Thomas skriver:

    Ja, det kan jag hålla med dig om, jag hade också förväntat mig att få någon typ av ”closure” mot slutet, kanske genom att Bartman dök upp men det fick man som sagt inte. Trots det var det ändå en intressant film på temat ”scapegoating” inom sporten. I aktuella Super Bowl kan tänka mig att det i vissa läger (49ers) komma att skyllas på domarna för 49ers förlust för att de inte straffade när Jimmy Smith tacklade på Crabtree under fjärde försöket i fjärde kvarten. Det är ett ständigt återkommande tema inom sport. På gott och ont.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s