Baseboll som OS-sport igen?

Det är nog inte så många som vet det, men baseboll har faktiskt en lång, om än inofficiell OS-historia, vilket så vitt jag förstår har inneburit att sporten saknat medaljstatus. Men baseboll i OS går faktiskt tillbaka ända tills de olympiska sommarspelen 1904 i St. Louis.

De olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona var de första att ge baseboll medaljstatus, men redan 2005 röstade IOK (Internationella Olympiska Kommittén) ut baseboll igen! Anledningarna till varför detta skedde är inte helt klara, men det kan finnas flera anledningar. Bland annat var IOK irriterade på IBAF för att de inte vill göra uppehåll i MLB för spel i OS. Många av världens bästa spelare skulle alltså inte kunna delta i OS. En annan anledning sägs vara IOK: s europeiska dominans – man ansåg helt enkelt att baseboll utövades i en för snäv sfär (Amerika). Andra anledningar, som oenighet kring dopingtester och dess följer och den osäkra längden på matcherna har också nämnts. Senast en sport röstades bort från OS om man bortser från baseboll var 1936 då hästpolo försvann som OS-gren.

Glädjande är i alla fall at IBAF driver en kampanj för ett få baseboll erkänd som OS-sport till OS 2020.

Vi kan ju alltid hoppas på att 2020 blir året då baseboll åter står på dagordningen och Sverige ställer upp med ett lag – det hade varit en dröm!

Källor:
http://www.ibaf.org/en/news/2011/11/13/european-big-league-tour-players-support-ibaf-olym/abafd769-ae01-45a1-9995-9bb0be0152ea
http://www.usatoday.com/sports/olympics/2005-07-08-baseball-softball-dropped_x.htm
http://www.cbsnews.com/stories/2006/02/09/sportsline/main1300205.shtml
http://www.guardian.co.uk/sport/2008/aug/14/olympicsbaseball.ussport
http://en.wikipedia.org/wiki/Baseball_at_the_Summer_Olympics

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Europa, Sverige, Världen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s