Moneyball – The Art of Winning an Unfair Game (bok)

I väntan på filmatiseringen passade jag på att läsa boken som filmen är baserad på. Boken är skriven av Michael Lewis och kom ut 2003. I boken får vi följa Oakland Athletics general manager Billy Beane. Han befinner sig i en till synes hopplös situationen med dåliga matchresultat och ont om pengar i spelarkassan. Vad gör man då? Jo, man omvärderar hela synen på vad som är viktigt i baseboll, vilka spelaregenskaper som är viktiga i baseboll och använder nygammal avancerad statistik för att effektivisera spelet till sin fördel. Vi får också följa hur Beane resonerar när han lägger vantarna på billiga minor league spelare som sedan blommar ut i Oakland A´s lagsammansättning.

Det här är en väldigt intressant bok och gripande underdogberättelse, men tyvärr också ganska ojämn. Vissa kapitel är helt fantastiskt intressanta, medan andra blir alldeles för långrandiga, med alldeles för mycket fördjupningar i spelare och statistik. Boken är på 320 sidor, men hade nog mått bra av att kortas ner till runt 250. Gillar du baseboll, vilket du troligtvis gör eftersom du läser den här bloggen så bör du absolut läsa den här boken och du kommer säkert att gilla den också. Gillar du däremot inte baseboll så tror jag inte heller att du kommer att tycka om den här boken.

Det ska bli intressant att se filmatiseringen. Jag utgår från och hoppas att filmskaparna plockat bort något eller några kapitel i anpassningen till filmmediet, annars blir den alldeles för långrandig. Det är faktiskt ganska anmärkningsvärt att den ens har premiär här då jag tror att det den handlar om kommer gå över huvudet på en hel del av biopubliken, men kanske gör Brad Pitt under för basebollintresset i Sverige. Den 9: e december 2011 har filmatiseringen av Moneyball biopremiär i Sverige.

117 kr som pocket från Adlibris eller 113 kr som ljudbok. Boken finns inte översatt till svenska.

I ett tidigare blogginlägg skrev jag lite om filmen och där finns även en trailer att titta på.

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Världen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s