Jerusalem, Mecca, Cooperstown

De senaste veckorna har jag tillbringat i New York. Det har blivit en del baseboll och olika ballparks, kanske  inte så mycket som jag önskat, men jag är ändå ganska nöjd. I söndags gjorde vi en mycket trevlig roadtrip, eller vi kanske ska kalla det magisk vallfärd till Cooperstown, ni vet staden där det påståtts att baseboll skapades av bland andra Abner Doubleday som också har en ballpark uppkallad efter sig. Fram till och med 2008 spelades Old timers matcherna här. Men att staden Cooperstown skulle vara staden där baseboll skapades 1839 är sannolikt en myt. Hur som helst är det en trevlig liten stad också finns National Baseball Hall of Fame här! Troligtvis världens största basebollmuseum! Ett Mecca för basebollfantaster! Här kan man på tre våningar se världens första i spel använda baseboll, Babe Ruth´s kläder, slagträn, Hall of fame plaketterna, ja ALLT om baseboll finns här! Museet är väldigt stort så räkna med att lägga mycket tid där om ni åker dit. När man tröttnat på museet kan man vandra runt i Cooperstown och besöka någon av de otaliga basebollbutikerna som finns i byn, i princip alla med namn som har något med baseboll att göra!

Till Cooperstown tar man sig tyvärr inte så lätt eftersom det ligger långt ut på landet. Smidigast är att köra. Med bil tar det fyra timmar att köra från New York City till Cooperstown. Ett besök rekommenderas starkt!

National Baseball Hall of Fame.


En avdelning är tillägnad basebollfilmer.


Världens äldsta i spel använda baseboll.


Babe Ruth´s skåp och kläder.


Bollen med vilken Babe Ruth slog sin sista home run (1935) samt slagträt som han använde när han gjorde sin ”called shot”, ni vet då han hade två strikes och pekar mot bortre änden av stadion och slår bollen dit. Legendariskt!


En avdelning var tillägnad ”negro league”.


Hatbrev som Jackie Robinson fick efter att ha gått från negro league till den vanliga, icke segregerade ligan. Otäcka tidsdokument.


En avdelning är tillägnad dambaseboll genom historien. Här lite dräkter från mitten av 1900-talet.


Barnböcker om baseboll i shopen. Det ska börjas i tid!

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, Världen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jerusalem, Mecca, Cooperstown

  1. Andreas Svensson skriver:

    Bara lite avundsjuk… Bara lite…

  2. Ping: Baseboll i populärkulturen: Musik (del 1) | Baseball: Yankeesbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s