Basebollmode, vidskepelse, placeboeffekt, produktplacering?

Har ni tänkt på de där halsbanden som vissa pitchers bär? De som ser ut att vara gjorda av wiretråd? Varianten som vissa Yankeesspelare bär ser ut att vara gjord av något mindre rep, men det är en specialgjord variant av det som kallas för Phitenhalsband.

Halsbanden dök upp i major league för första gången 2001 då Giants pitchers Randy Johnson bar ett. Han hade upptäckt halsbandet under en All Star match i Japan. Halsbanden kallas för Phiten-halsband uppfanns redan 1982 av japanen Yoshihiro Hirata och Phiten är namnet på det företag han grundade. I Japan har dessa halsband sedan länge varit populära bland idrottare.

Nick Swisher

Halsbanden består av titan vilket enligt tillverkaren stabiliserar det elektriska flödet som nerverna använder för att skicka signaler mellan de olika kroppsdelarna. Några belägg för att halsbanden har någon effekt har man inte kunnat bevisa, så varför bär då så många pitchers Phiten-halsband? Fungerar det eller handlar det bara om en placeboeffekt? En del spelare påstår att Phiten hjälper mot smärta i armarna eller gör dem generellt bättre. Kanske har de burit halsbandet en dag när de vunnit en match eller gjort en bra insats, inte kommer de sluta bära det då!

Egentligen tror jag de här har att göra med något helt annat, nämligen den utbredda vidskepelse som det finns inom sport i allmänhet, inte bara inom baseboll. Vi har alla hört historierna om spelare som aldrig tvättar vinnarkalsongerna, hjälmarna eller handskarna. En av de mer bisarra huskurerna står bland annat Jorge Posada för, men han är långt ifrån ensam inom MLB om att urinera på sina händer för att göra huden hårdare och få ett bättre grepp om slagträet. I en intervju till tidningen Newark Star Ledger lär han ha sagt ”You don’t want to shake my hand during spring training”, med tillägget ”In spring training only”. Det känns ju som en liten tröst, men jag tar inga risker. Det blir inga fler Ebay-bud på några av Jorge Posada signerade produkter!

Slutsatsen vi kan dra av det hela är alltså att idrottsmän är beredda att pröva nästan vad som helst som möjligtvis eller omöjligtvis kan göra dem bättre.

Källor:
Yahoo MLB Blog: So what’s with all these necklaces in baseball these days?
Slate: Why Athletes Pee on Their Hands By Dan Kois
Outwearing the Competition by Joe Brescia
Scienceline: Do those Phiten titanium necklaces actually enhance athletic ability and promote healing?
ESPN: Pee is only a wee bit gross by Jim Caple
Phitensports.se

Annonser

Om Thomas

Har varit intresserad av baseball sedan slutet av 1990-talet, men spelar inte själv. I bloggen skriver jag om baseboll i Sverige, Europa och i USA, men främst Major League Baseball och då med inriktning på mitt favoritlag, New York Yankees.
Det här inlägget postades i baseboll, New York yankees och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s